Jeg havde ventet at møde en masse farlige dyr. Det gjorde jeg også - for vi besøgte zoo flere gange :-)
Jeg endte med at få et stik af en af de små blå vandmænd (og det kunne mærkes i ca 3 timer), og se en redbag edderkop og en rødbug slange - på vej væk. Langt de fleste af de farlige dyr vil gøre meget for at undgå at bide. De vil bruge deres gift til at jage det de kan spise, og det er ikke os - og så vil de forsvare sig, hvis de bliver truet. Det var altså betydeligt fredeligere at være i landet end jeg havde ventet. Jeg passede dog på hvor jeg satte mine fødder, når jeg gik i bushen eller om natten. Omkring hajer: de spiser ved dusk & down - solopgang og nedgang. Undgå de tider. Man bader heller ikke i floder. Dels er de brungrumsede, og dels kan der være tyrehajer, der ikke ser godt, men smager på tingene... Man bader heller ikke nordpå (tropisk) i box-jelly (livsfarlig brandmand) ynglesæsonen (der er om sommeren) - i hvert fald ikke uden stinger-dragt. Der vil være mange nær kysterne.
Ting er typisk dyrere end i Danmark. Grøntsager er overraskende dyre, vin og øl er meget dyrere (100 kr for en flaske vin er ikke ualmindeligt hos bottleshoppen (købmanden). Øl er 15-20 kr og værre). Kød er billigt.
Benzin er billigere, ca. 1,5$ (8,25). Lige i dag tankede vi til 12,55 i DK.
De har andre 220V stik end vi har. Husk at have danske strømfordelere med så der er til alle dine dimser.
En konverter koster i omegnen af 55 kr, og kan fås en del steder.
![]() |
Australske (og New Zealand (?) stik. |
Naturen er fantastisk. Nye fugle, insekter, dyr... Nye for os i hvert fald :-) Du kommer ikke til at kende dem alle på navn, men det er der i øvrigt ingen, der gør. Man finder stadig ukendte arter - endda somme tider arter, man troede var uddøde. Masser at lave for en biolog.
Flyturen er lang, og overvægt prisen er ret høj (vi gav 60$/kg på Sydney-Kbh. men "kun" 12$/kg Adelaide-Sydney). Pak med omtanke. Håndbagagen må veje 7 kg, men de vejer den ikke :-) De kigger dog på størrelsen, Så nogle med for store tasker, der skulle checkes ind som bagage.
Camperleje var lidt en jungle, og forsikringen dækkede ikke noget over hovedhøjde. Vi kørte i en med en højde på 3,40m, så man skal passe på ved tankstationer og vejtræer og skilte. Der er mange dyre ting omkring og på taget. Venstrehåndsbetjent manuelt gear var til at lære :-) Undervognen er i øvrigt ofte ikke dækket, ligesom man ikke må køre på grusveje og over oversvømmede områder. Grusveje er i praksis umulige at undgå helt pga. vejarbejde og mindre strækninger af tilkørsler til ting, man vil se. Kun den store forsikring dækker stenslag og punktering. Det skal lige overvejes, og så må du tage den risiko du føler passer dit temperament. Vi kørte i to uger (Sydney - Adelaide) uden uheld :-) En overnatning med strøm koster 20-35$ her udenfor sæsonen (marts/april). Standarden er fin.
De er noget tilbage omkring internet, og der er heller ikke telefondækning alle steder - det ville være for dyrt, åbenbart. Vores erfaringer langs øst og sydkysten er, at Telstra og Onkyo er de bedst dækkende. "3" dækkede kun i de største byer (Guldkysten, Sydney, Melbourne og Adelaide). Få km udenfor Canberra var der ikke dækning, men det gætter jeg på der ville have været inde i selve bymidten.
Abonnementer er noget dyrere end i DK, og man skal normalt købe et antal Mb - det er altså ikke ubegrænset som her. Det mindste abonnement jeg fandt til min telefon (prepaid fra Telstra) var 30Mb / md samt en del tale og SMS - meget mere end jeg brugte selv om jeg ringede hjem til DK et par gange. Det kostede 30$ (165 kr/måned), og det er jo en del over danske forhold. De 30Mb rækker givetvis til google maps ol. på en smart telefon, men jeg brugte den også som modem til PC når 3 ikke dækkede (og det var tit), og så går det stærkt. Stopper man automatiske opdateringer ol. og holder sig til flad tekst (mails, facebook ol.) går det fint. Vil man bruge PC meget, skal man have en trådløs bredbånd (en USB ting) ligesom vi også har her (til ca. 100 kr/md ubegrænset her i landet, og en hel del mere i Au).
Spise ude var let for os, for vi kom i turist-besøgte områder og udenfor sæsonen. Mange steder lukker køkkenet kl 9:30 eller måske før... Som vanligt er det dyrere i byerne end på landet.
Jeg synes det var sjovt at tage et "pjattet" billede med mobiltelefonen, når vi var et sted, vi skulle huske. Pjattet fordi jeg havde et dSLR, der er et meget bedre kamera. Min telefon har dog en GPS modtager, og kan derfor sætte GPS positionen ind i billedets info-del (en del af billedfilen, der indeholder en masse data om billedet, men ikke er en del af selve billedet). Hjemme igen kan jeg derfor lave dette kort i google maps:
I det store billede her er der overblik, men man kan jo også zoome ned, og huske hvor det egentlig lige var man stoppede og så en udsigt, spiste eller ...
Jeg vil anbefale dette (gratis) program til at håndtere den del: geotag. Det kan også sætte den info ind i billedfilen ved at flytte en pil på kortet osv. Ganske fikst.
Jeg spurgte fruen: og hvad var så det bedste ? Hun mente blue mountains var det vildeste. For mig var det at dykke, dels at tage certifikatet ved Byron Bay (Julian Rocks), der i sig selv er godt, men især de to dyk på "Great Barrier Reef" var fantastiske. Fruen snorklede der, og havde også en dejlig oplevelse. Der er meget klart vand, så man kan godt se meget fra overfladen.